Zaujímavosti z pitia kávy vo svete

Káva, coffee, kaffee… nech už ju nazvete akokoľvek, iste je to jeden z najpopulárnejších nápojov na svete. Bez kávy si mnohí nevieme predstaviť ani jediný deň. Niekto miluje kapučíno, iný zas klasickú čiernu kávu, či kávu s mliekom. Ako ste na tom vy? Tiež kávu milujete? Potom vás možno bude zaujímať, akým spôsobom si najčastejšie kávu vychutnávajú ľudia po celom svete.

Severná Amerika

Azda nikoho neprekvapí, že Američania si kávu najradšej vychutnávajú v spoločnosti známych alebo priateľov, a to najčastejšie v rôznych známych reťazcoch kaviarní. Veď aj slávny Starbucks pochádza práve z Ameriky a pobočky tejto kaviarne už existujú po celom svete. Američania v týchto kaviarňach často vysedávajú dlhé hodiny. Platí to tak pre skupiny tínedžerov, ako aj pre ľudí vo vyššom veku, ktorí zároveň  v kaviarni napríklad pracujú na notebookoch. A ako inak, najradšej majú kávy veľké, sladké a rôzne dochutené. Pravdaže, táto charakteristika určite neplatí pre každého Američana. No veľká väčšina z nich takéto kávové rituály priam miluje.

Taliansko

Bez preháňania môžeme Taliansko nazvať rodiskom „kávovej kultúry“. Taliani berú kávu naozaj vážne. A to najmä jej prípravu. Napríklad pravé talianske espresso je naozaj silné a vo veľmi maličkej šálke. Pitie kapučína a vlastne akejkoľvek mliečnej kávy po raňajkách, považujú Taliani doslova za absurdné. Samozrejme, pre turistické oblasti to neplatí. Tu sú pravidlá pitia kávy omnoho voľnejšie a prispôsobujú sa práve turistom.

Etiópia

Ak hovoríme o káve, musíme spomenúť aj Etiópiu. Táto krajina je známa svojou kávovou ceremóniou. Ak vás ktosi v Etiópii pozve na kávu, je to veľká česť. Celý ceremoniál prípravy kávy môže trvať aj niekoľko hodín. Začína sa pražením, drvením a mletím kávových zŕn. Káva sa pripravuje v tradičnom kávovom hrnci zvanom jebena. Hotová káva je najprv podávaná najstaršiemu členovi spoločenstva, až potom aj ostatným. Čo je zvláštne, do kávy sa tu pridáva napríklad soľ, maslo alebo rôzne korenie.

Ázia

Kávu obľubujú samozrejme aj na ďalekom východe. Napríklad v Japonsku je káva veľmi drahá, pretože Japonci si na jej kvalitu naozaj potrpia. Dávať do kávy mlieko a tým ju takpovediac „zničiť“, je v týchto končinách doslova hriech. Japonci považujú kaviarne za tiché miesta, vhodné na spoločenskú komunikáciu. Naopak, Číňania zas kávu až tak vážne neberú. Najmä mladí uprednostňujú skôr klasické siete kaviarní, ktoré považujú za symbol čohosi luxusného a moderného. Obľubujú najmä mliečne kávy s príchuťami.

Prekvapí vás možno aj fakt, že najviac kávy v Európe vypijú severania. Sú to konkrétne Fíni, ktorí pitie kávy kombinujú s konzumáciou ich tradičného syra – juustoleipä. Ten dávajú priamo do šálky. Množstvo kávy sa však vypije aj vo Švédsku a v Nemecku.